Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Analiza consumului de cafea de către peste 40.000 de adulți a arătat că cei care beau cafea dimineața aveau un risc cu 16% mai mic de a muri din orice cauză și un risc cu 31% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare pe parcursul unei perioade de urmărire de 10 ani, comparativ cu cei care nu beau cafea.

Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că beneficiile pentru sănătatea inimii nu mai sunt prezente la persoanele care consumă cafea pe parcursul întregii zile, deoarece înregistrările medicale nu au arătat o reducere semnificativă a ratelor mortalității comparativ cu cei care evită cafeaua.

Profesorul Lu Qi, expert în nutriție și epidemiologie la Universitatea Tulane din New Orleans, a declarat: „Ceea ce contează nu este doar dacă bei cafea și cât de mult, ci și momentul zilei în care o consumi. Ghidurile noastre dietetice nu includ de obicei recomandări privind momentul consumului, dar poate ar trebui să luăm în considerare acest aspect în viitor.”

Studiul s-a bazat pe date despre obiceiurile alimentare ale 40.725 de adulți care au participat la Ancheta Națională de Sănătate și Nutriție din SUA între 1999 și 2018, inclusiv cantitatea de cafea consumată și momentul în care au băut-o. Aproximativ 36% au băut cafea dimineața, în timp ce 16% au consumat cafea mai târziu în cursul zilei.

Potrivit studiului, persoanele care beau cafea dimineața, fie că sunt consumatori moderați (două-trei cești pe zi) sau mari consumatori (mai mult de trei cești), aveau un risc mai scăzut de mortalitate. Cei care beau doar o ceașcă dimineața aveau mai puține beneficii pentru sănătate. Riscurile au fost evaluate prin analizarea înregistrărilor medicale ale participanților pe o perioadă de 9-10 ani de la începutul studiului.

Rezultatele, publicate în European Heart Journal, au fost confirmate într-un grup mai mic de 1.463 de persoane care au completat jurnale detaliate despre alimente și băuturi timp de o săptămână.

Studiul sugerează că cafeaua dimineața este mai benefică pentru inimă decât cea consumată seara, dar nu explică de ce. O posibilă explicație este că consumul de cafea mai târziu ar putea perturba ritmurile circadiene și nivelurile de hormoni precum melatonina. Acest lucru ar putea afecta somnul, inflamația și tensiunea arterială, afectând sănătatea inimii.

Profesorul Thomas Lüscher, cardiolog consultant la spitalele Royal Brompton și Harefield din Londra, a menționat într-un editorial însoțitor că mulți dintre cei care beau cafea toată ziua dorm puțin și a adăugat că cafeaua suprimă melatonina, un hormon cheie pentru somn.

Efectele sunt atribuite în mare parte cafeinei, dar cafeaua conține sute de alte compuși bioactivi care influențează fiziologia noastră. Cercetătorii au observat că anumite substanțe inflamatorii din sânge ating vârfuri dimineața și ar putea fi echilibrate de compușii antiinflamatori prezenți în cafeaua de dimineață. „Această explicație se aplică atât cafelei cu cafeină, cât și celei decafeinizate”, au scris ei.

Espaniol News Agency Romania News Agency

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90
facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp