Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Vance a spus: „Cred că multe țări europene aveau dreptate în ceea ce privește invazia noastră în Irak. Și, sincer, dacă europenii ar fi fost puțin mai independenți și mai dispuși să se apere, am fi putut salva întreaga lume de catastrofa militară care a fost ocupația americană a Irakului.”

Într-un interviu acordat agenției de știri UnHerd, Vance a spus că ar fi în interesul SUA ca Europa să fie mai independentă și să poată avertiza SUA atunci când acestea se află pe un drum greșit, adăugând că dependența Europei de protecția militară a SUA în viitorul previzibil nu ar fi în interesul nici al SUA, nici al Europei.

Sub administrația lui George W. Bush, SUA au invadat Irak în 2003 cu sprijinul așa-numitelor „națiuni dispuse”, majoritatea fiind țări europene.

Invazia a fost justificată prin referirea la presupusele arme de distrugere în masă deținute de președintele irakian Saddam Hussein, care nu au fost niciodată găsite.

Atât Vance, cât și actualul președinte al SUA, Donald Trump, se află printre cei care cred că războiul a fost o greșeală.

Unele țări europene, în special Franța și Germania, s-au opus cu fermitate și activ războiului din Irak. Franța a refuzat să voteze în Consiliul de Securitate al ONU pentru utilizarea forței împotriva Irakului, iar atât Franța, cât și Germania au refuzat să sprijine acțiunile militare împotriva Irakului în cadrul forumului NATO.

În acea perioadă, opoziția Franței față de războiul din Irak a provocat tensiuni grave în relațiile dintre Franța și Statele Unite. Acest lucru s-a reflectat, printre altele, în faptul că unele cafenele din Congresul SUA au încetat să servească „cartofi prăjiți franțuzești” și, în schimb, au început să le numească „cartofi prăjiți ai libertății”.

Espaniol News Agency Romania News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp