Criza locuințelor protestată în 40 de orașe din Spania
Madrid, 6 aprilie (Hibya) – Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile Spaniei în cel mai recent protest împotriva speculației imobiliare, cerând acces la locuințe accesibile.
Organizatorii au susținut că până la 150.000 de persoane au participat la protestul din Madrid, în timp ce în aproximativ 40 de orașe din țară au avut loc demonstrații mai mici. De la Málaga, pe Costa del Sol, până la Vigo, în nord-vestul Atlanticului, protestatarii au scandat „Stop escrocheriei imobiliare” și „Proprietarii sunt vinovați, guvernul este responsabil”.
Purtătoarea de cuvânt a sindicatului chiriașilor din Madrid, Valeria Racu, a cerut greve ale chiriei similare celor recente din unele orașe de coastă catalane.
Sindicatul afirmă că 1,4 milioane de gospodării spaniole cheltuiesc peste 30% din venitul lor pe locuință – cu 200.000 mai multe decât în urmă cu zece ani.
Locuințele au devenit principala problemă socială în Spania, deoarece speculațiile imobiliare și apartamentele pentru turiști au crescut costurile chiriei la niveluri accesibile doar celor mai bogați.
Statisticile oficiale arată că în Madrid există cel puțin 15.000 de apartamente turistice ilegale, iar consiliul local din Barcelona a anunțat că nu va reînnoi licențele pentru 10.000 de apartamente turistice care expiră în 2028.
Inițial o problemă în zonele turistice precum Insulele Baleare, Canare și Barcelona, situația s-a extins la nivel național, cu proteste în orașe precum Sevilla, Valencia, Santiago de Compostela, Burgos și San Sebastián, unde protestatarii au fluturat chei ca simbol al frustrării față de lipsa locuințelor accesibile.
Tinerii sunt cei mai afectați, deoarece costurile locuințelor cresc, iar salariile stagnează. Un studiu al Consiliului Tineretului din Spania a arătat că anul trecut 85% dintre tinerii sub 30 de ani locuiau încă cu părinții din cauza lipsei de locuințe accesibile.
La Barcelona, unde mii de oameni s-au adunat în Plaça d’Espanya, protestatarii au cerut o reducere a chiriei cu 50%, contracte de închiriere pe termen nedeterminat și oprirea speculațiilor imobiliare.
Potrivit agenției de locuințe catalane, chiriile din Barcelona au crescut cu 70% în ultimii 10 ani, în timp ce salariile au crescut cu doar 17,5%.
Espaniol News Agency Romania News Agency