Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Acest buget, prezentat de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, își propune să întărească competitivitatea, securitatea și rolul global al UE, dar și să abordeze provocări precum schimbările climatice și sprijinul pentru Ucraina. Propunerea se află în prezent în negociere între Comisia Europeană, Parlamentul European și statele membre.

Când Comisia a propus acest buget pe termen lung semnificativ majorat, de 2 trilioane de euro, sloganul a fost „mai mare, mai inteligent, mai ascuțit”. Însă criticile au venit imediat.

Bugetul total de aproximativ 2 trilioane de euro reprezintă o creștere semnificativă față de bugetele anterioare pe termen lung ale UE. Acest buget echivalează cu o medie de 1,26% din venitul național brut al UE în perioada 2028–2034.

Un fond special de 451 miliarde de euro va sprijini investiții în tehnologie curată, tehnologii digitale, apărare și securitate alimentară.

Bugetul include o creștere majoră a cheltuielilor pentru apărare, alocând 131 miliarde de euro pentru apărare și spațiu – de cinci ori mai mult decât în perioada anterioară.

Un fond special de 100 miliarde de euro va fi alocat pentru sprijinirea Ucrainei afectate de război.

Va fi creat un nou mecanism de criză, cu o capacitate financiară de până la 400 miliarde de euro, pentru a ajuta statele membre în timpul crizelor grave.

Bugetul propus include resurse proprii noi, cum ar fi impozitele pe marile companii, o cotă din accizele naționale pe tutun și un mecanism de ajustare a frontierelor pentru carbon.

Propunerea va face obiectul unor negocieri intense între instituțiile UE, iar Parlamentul European și statele membre vor avea ultimul cuvânt privind alocarea și structura finală a bugetului.

Ursula von der Leyen promite că, prin această propunere, statele membre nu vor fi nevoite să plătească mai mult decât până acum. În schimb, dorește venituri directe noi pentru Comisie, inclusiv din taxe pe tutun, companii mari și deșeuri electronice.

Obiectivul principal este rambursarea împrumutului comun masiv contractat pentru a ajuta economiile UE după pandemia de COVID-19.

Totuși, noile taxe ale UE sunt în mod constant controversate și este adesea dificil ca acestea să fie aprobate de statele membre.

Președintele Consiliului European, António Costa, care are un rol esențial în obținerea unui rezultat final, a scris: „Trebuie să intrăm în această dezbatere cu mintea deschisă și un simț al responsabilității colective”.

Criticile vin totuși atât din partea celor care doresc mai multe investiții, cât și a celor care vor să facă economii.

Unul dintre principalii negociatori ai Parlamentului European pentru buget, creștin-democratul român Siegfried Mureșan, a declarat că sprijinul pentru fermieri nu trebuie pus la îndoială sau redus, ci mărit.

Ministrul de finanțe al Olandei, Eelco Heinen, a declarat pentru Politico Europe: „Bugetul este prea mare”.

Negocierile bugetare ar putea continua până la jumătatea anului 2027.

Espaniol News Agency Romania News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp