Studiu: Dacă lumea se încălzește cu 4 grade, o persoană medie va deveni cu 40% mai săracă
Stockholm, 2 aprilie (Hibya) - Experții spun că modelele economice anterioare au subestimat impactul încălzirii globale și posibilele "întreruperi în lanțurile de aprovizionare". Potrivit unui nou studiu, modelele economice au subestimat sistematic modul în care încălzirea globală va afecta averea oamenilor; o creștere a temperaturii cu 4 grade va face ca o persoană medie să fie cu 40% mai săracă. Aceasta înseamnă aproape de patru ori mai mult decât unele estimări anterioare.
Un studiu realizat de cercetători australieni sugerează că, chiar dacă încălzirea este limitată la 2 grade peste nivelurile preindustriale, PIB-ul global mediu pe cap de locuitor va scădea cu 16%. Aceasta este o scădere mult mai mare decât cea de 1,4% estimată anterior.
Oamenii de știință estimează acum că, chiar dacă țările își ating obiectivele climatice pe termen scurt și lung, temperaturile globale vor crește cu 2,1 grade.
În ultimii ani, au crescut criticile față de modelele de evaluare integrată (IAM), utilizate pentru a ghida investițiile guvernamentale în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, deoarece nu reușesc să capteze riscurile majore ale schimbărilor climatice, în special fenomenele meteorologice extreme.
Noul studiu, publicat în revista Environmental Research Letters, a luat unul dintre cele mai populare modele economice și l-a îmbunătățit cu previziuni climatice pentru a capta mai bine efectele fenomenelor meteorologice extreme asupra lanțurilor de aprovizionare globale.
Dr. Timothy Neal, de la Institutul pentru Risc Climatic și Răspuns din cadrul Universității New South Wales, autorul principal al studiului, a declarat că cercetarea a analizat posibilele efecte ale unei încălziri globale de 4 grade – considerată catastrofală de mulți experți – și a constatat că o persoană medie ar deveni cu 40% mai săracă. Fără îmbunătățirea modelului, acest procent era de aproximativ 11%.
Neal a spus că modelele economice anterioare, care concluzionau că nivelurile ridicate de încălzire globală ar avea un impact modest asupra economiei globale, au „implicații profunde pentru politica climatică”.
El a adăugat că aceste modele tind să ia în considerare doar schimbările meteorologice la nivel local, ignorând modul în care fenomenele extreme, precum secetele sau inundațiile, pot afecta lanțurile de aprovizionare globale.
"Într-un viitor mai cald, ne putem aștepta la întreruperi în cascadă ale lanțurilor de aprovizionare, declanșate de fenomene meteorologice extreme la nivel global", a spus Neal.
Espaniol News Agency Romania News Agency