Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Cum să gândim trecutul împreună cu viitorul
"Amintiri ale Viitorului", una dintre noile expoziții de toamnă ale Muzeului Pera, se concentrează asupra a ceea ce este amintit prin intermediul obiectelor și explorează legăturile stabilite între memorie și imaginațiile viitoare prin intermediul operelor de artă contemporană. În secțiunea intitulată "Ce Amintesc Motivele", operele inspirate de motivele folosite în decorarea ceramicii sunt aduse împreună, în timp ce secțiunea "Memoria Obiectelor" spune povești prin intermediul obiectelor ceramice. În secțiunea "Memoria Regiunii", sunt prezentate intervenții spațiale și aranjamente specifice locului, în timp ce în secțiunea "Amintirea Viitorului", obiectele speculative, videoclipurile și fotografiile aduc împreună obiecte de memorie pentru viitor.

Expoziția "Amintiri ale Viitorului", dedicată memoriei lui Suna Kıraç, fondatoarea Colecției de Ceramică și Porțelan Kütahya expuse la Muzeul Pera, creează o punte între valoarea și semnificația culturală și simbolică a obiectelor care amintesc de un anumit loc și moment și călătoriile personale ale individului. Expoziția promovează ideea de a gândi la modul în care vom aminti viitorul, în loc să avem o legătură nostalgică cu trecutul, și ne încurajează să reflectăm asupra funcțiilor orientate spre viitor ale memoriei.

Printre artiștii ai căror lucrări sunt expuse în "Amintiri ale Viitorului" se numără Adriana Varejao, Aslı Çavuşoğlu, Bilal Yılmaz, Burçak Bingöl, Candice Lin, Deniz Eroglu, Elif Uras, Francesco Simeti, Jorge Otero-Pailos, Livia Marin, Metehan Törer, Neven Allgeier, Oddviz, Skuja Braden, Taner Ceylan, Volkan Aslan, Yasemin Özcan și Zsofia Keresztes.

Unde se situează istoria panoramică a Istanbulului?
Expoziția "Exact de Acolo: O Privire Istorică Asupra Vedutelor Panoramice ale Istanbulului" își propune să evalueze istoria reprezentării Istanbulului prin intermediul picturilor și fotografiilor panoramice, aducând perspective noi. Expoziția, curată de Çiğdem Kafescioğlu, K. Mehmet Kentel și M. Baha Tanman, examinează critic istoria formei "panorama" în diversele sale dimensiuni și contexte. Cu toate că se concentrează pe panoramele și imaginile panoramice din secolul al XIX-lea, expoziția invită publicul să-și reconsidere modul în care se raportează la istoria privirii panoramice și la poziția Istanbulului în această istorie în perioada modernă timpurie.

Explorând relațiile stratificate în producția și consumul imaginilor panoramice, precum și circulația acestor imagini între diferitele audiențe și modurile în care au fost percepute de-a lungul secolelor, expoziția pune, de asemenea, întrebări cu privire la legăturile dintre imaginile panoramice și diferitele media care au devenit populare în timp. Expoziția prezintă, de asemenea, o operă din panoramele secolului al XIX-lea care nu a mai fost expusă sau publicată până acum. Adunând o selecție de lucrări ale artiștilor care au privit Istanbulul panoramic, cum ar fi Barker, Gudenus, Schranz, Melling, Dunn și Robertson, expoziția arată cum panoramele au fost folosite pentru a documenta diverse aspecte ale istoriei Istanbulului, de la dezastrele cauzate de incendii până la industrializare.

Această formă de reprezentare a fost citită în contextul lumii otomane și al circulației sale în Europa prin intermediul unei selecții de materiale care includ efemere și documente de arhivă, în afara picturii, a tipăriturilor și a fotografiei, și expoziția este însoțită de un catalog amplu care conține articole menite să reinterpreteze istoria orașului, a arhitecturii, a artei, a fotografiei și a consumului modern prin intermediul imaginilor panoramice. Printre autorii catalogului se numără Ahmet A. Ersoy, Namık Günay Erkal, Erkki Huhtamo, Tarkan Okçuoğlu și A. Hilal Uğurlu.

Noile expoziții de la Muzeul Pera, "Amintiri ale Viitorului" și "Exact de Acolo: O Privire Istorică Asupra Vedutelor Panoramice ale Istanbulului", pot fi vizitate în perioada 26 octombrie 2023 - 25 februarie 2024.

Hibya Haber Ajansı Romania News Agency

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90
facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp