Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

6.800 de sportivi din 205 delegații din întreaga lume au trecut în 85 de bărci și barje pe lângă unele dintre cele mai faimoase repere ale capitalei franceze.

Pe parcursul ceremoniei au existat spectacole surpriză, inclusiv un număr de cabaret al cântăreței și compozitoarei americane Lady Gaga și întoarcerea emoționantă a icoanei canadiene Céline Dion.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, le-a spus sportivilor la deschiderea celei de-a 33-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară, care se desfășoară pe un fundal politic internațional și local dificil, că "fac parte dintr-un eveniment care unește lumea în pace".

La Jocuri, care se vor încheia pe 11 august, vor participa peste 10.500 de sportivi în 32 de sporturi.

Vineri seara, Parisul și-a pus în aplicare planul în mod strălucitor, susținut de o operațiune de securitate la care au participat zeci de mii de polițiști.

Ceremonia s-a încheiat la Trocadero, lângă Turnul Eiffel iluminat, când flacăra, însoțită de un purtător de torță mascat și de un cal mecanic, a fost înapoiată lui Zidane, care apoi a predat-o lui Rafael Nadal, Nadia Comaneci, Serena Williams și Carl Lewis.

Cvartetul a purtat torța cu o barcă către Louvre, unde a fost preluată de mai mulți sportivi și para-sportivi francezi, inclusiv de ciclistul centenar Charles Coste, medaliat cu aur, și, în cele din urmă, a fost predată lui Riner și Pérec.

Cuplul a aprins un balon cu aer cald de 30 de metri, care părea să plutească deasupra orașului.

Președintele CIO, Bach, a declarat în discursul său adresat sportivilor: "Într-o lume sfâșiată de războaie și conflicte, datorită acestei solidarități care reunește sportivii din cele 206 Comitete Olimpice Naționale și echipa olimpică de refugiați a CIO, ne putem reuni cu toții în această seară".

Peste 100 de șefi de stat și de guvern, inclusiv prim-ministrul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron, au participat la ceremonie.

Espaniol News Agency Romania News Agency

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90
facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp