Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Ronald Flesvig, purtătorul de cuvânt al "Justiției la Camp" tribunal militar din Guantanamo, Cuba, a vorbit cu corespondentul SVT din SUA, Fouad Youcefi, și a declarat: "Pentru ca ei să-și ispășească pedepsele sau să fie trimiși acasă, mai întâi trebuie să fie asigurată justiția, apoi să aibă loc un proces și să se dea o hotărâre. Doar atunci puteți discuta ce să faceți cu ceilalți prizonieri și posibilitatea de a închide."

În 2008, patru persoane acuzate de implicare în atacurile din 11 septembrie au fost trimise în judecată. În audierile preliminare care urmează să înceapă, se va discuta și ce probe vor fi permise. Avocații apărării celor patru persoane care vor fi judecate cer să nu se accepte ca probe mărturisirile obținute sub tortură.

Fouad Youcefi, care a atras atenția asupra criticilor recente referitoare la condițiile fizice din închisoarea Guantanamo, a indicat că acest lucru se datorează în parte schimbărilor în personalul de securitate și a menționat cazuri de atitudini agresive din partea gărzilor. Youcefi a subliniat că acești prizonieri au fost supuși torturii în trecut și încă se confruntă cu probleme în acest sens.

Treizeci de persoane au fost reținute la Guantanamo. Dintre acestea, 16 nu sunt considerate o amenințare pentru Statele Unite, iar un comitet a aprobat eliberarea sau transferul lor, dar rămân acolo încă.

Fouad Youcefi a declarat că este dificil să găsești o țară dispusă să accepte prizonierii și a afirmat: "Unii provin din țări afectate de război, la care nu se pot trimite, iar unii nu au opțiuni să fie acceptați în multe țări. Și să-i aduci pe teritoriul Statelor Unite este ilegal".

Dezbaterea despre Guantanamo durează de mulți ani.

Președintele de atunci, Barack Obama, a promis în 2008 că va închide închisoarea. În schimb, Donald Trump a emis o ordonanță prezidențială pentru menținerea deschisă a Guantanamo, dar actualul președinte, Joe Biden, lucrează pentru a o închide.

Espaniol News Agency

 

facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp