Deniz polisinden Adalar çevresinde 'deniz taksi' denetimi

Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Hakan Fidan, a fost invitat să efectueze o vizită oficială în China în perioada 3-5 iunie. Această vizită marchează prima vizită a lui Fidan în China de când a devenit ministru al afacerilor externe anul trecut.

De la ridicarea relațiilor chinezo-turce la nivelul de parteneriat strategic în 2010, cele două țări au înregistrat progrese importante în cooperarea care acoperă diverse domenii precum economia, comerțul, cultura, educația, turismul etc. În ultimii ani, îmbinarea inițiativelor „Belt and Road” și „Coridorul Central” a oferit oportunități pentru prosperitatea și dezvoltarea ambelor țări. Fidan a declarat că este convins că această vizită va consolida și mai mult nivelul de cooperare dintre cele două țări, în special în domenii precum economia și comerțul.

În afara Beijingului, Fidan va vizita și orașele Urumqi și Kashgar din regiunea autonomă uigură Xinjiang a Chinei. Fidan a afirmat anterior că Turcia nu va permite activități care să submineze integritatea teritorială a Chinei pe teritoriul său. În întâlnirea sa de ieri cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, Fidan a reiterat angajamentul guvernului turc față de relațiile cu China, respectând principiul „o singură Chineză” și susținând China în protejarea intereselor sale fundamentale. Fidan a subliniat că Turcia se opune conflictelor între tabere și nu va participa și nu va susține acțiuni greșite care ar încerca să împiedice dezvoltarea Chinei.

O altă temă importantă a vizitei lui Fidan este consolidarea comunicării cu China cu privire la problemele internaționale și regionale fierbinți. În prezent, conflictul israeliano-palestinian continuă, iar efectele negative se răspândesc rapid. Fidan a declarat că Turcia împărtășește o poziție similară cu China în această privință și a subliniat că soluția constă în realizarea unei încetări permanente a focului în Gaza și în punerea în aplicare a „soluției celor două state”.

Fidan a subliniat că cele mai urgente sarcini în acest moment sunt să se oprească „genocidul” Israelului în Gaza și să se desfășoare ajutoare umanitare, iar în același timp, să se îndemne comunitatea internațională să aplice imediat „soluția celor două state”. El a apreciat poziția Chinei în această privință și a considerat că China joacă un rol extrem de important și constructiv.

Espaniol News Agency Romania News Agency

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90
facebook sharing button Facebook
twitter sharing button Tweeter
whatsapp sharing button Whatsapp